P1050876.JPG

The Garden of the Wind is the creation of Rupert and Antoinette Otten.

The Name of the garden is inspired by the fact that its open aspect to the Black Mountains and westerly winds present a challenge to gardening at this altitude. The gardens have been in development since the property was acquired in 2001 and extend to approximately 4 acres. There are spectacular views over the Black Mountains from the Skirrid to Black Hill along the whole Hatterrall Ridge.

The garden is also home to a collection of sculpture by British and Continental makers and is the Wales and West of England home for the Art & Memory collection of carved lettering on loan from the Lettering and Commemorative Arts Trust.

The Garden of the Wind is at Middle Hunt House, Walterstone, Hereford HR20DY with a map reference of  SO334262 at an altitude of 180 metres (600feet).

History

There was no garden at Middle Hunt House when the owners arrived, It was a small border working farm where calves were fattened and sheep keep on the pastures. The image shows the farm in April 2000 when the owners first visited. The farmhouse was rebuilt in 2001/2.

Vegetable garden 2005

Vegetable garden 2005

2003-5

The main vegetable garden and cottage garden behind the old farmhouse were the first to be developed. The vegetable plot has been added to and developed over the years and produces more than enough seasonal  vegetables and soft fruit for the owners.  It incorporates a herb garden, recently terraced.

2004-5

The old barn in the courtyard was restored and subsequently converted into a gallery. In 2018 it was converted into a self contained dependent property.

Landscaping Summer 2005 and planting 2006

Landscaping Summer 2005 and planting 2006

2005-6

Major developments took place in these years as a new entrance was made, the Sloping Bank Garden prepared and planted for the planting design based on 1.5 m wide diagonal stripes; originally planted with Calamagrostis  Overdam, Sanguisorba Offinianalis and Echinacea which was replaced in 2011 by Veronicastrum Fascination.

At this time 8 bottomless galvanised square tubs were acquired and planted with Himalayan Birches and underplaned originally with Iris Sibericus and more recently in hardy geraniums.

2006-9

In 2007 the old barn became the gallery for The Monnow valley Arts Centre and was opened by Sir Roy Strong. The Arts centre  ran until 2017. As well as displays indoors in the two exhibition spaces, sculpture was shown in the gardens and the need to have suitable places to display sculpture influenced the design of the Parterre Garden which was the most significant creation of these years. Our colleague, Hanneke van der Werf, who worked at the centre introduced us to the design and planting ideas of the Dutchman Piet Oudolf to whom we owe a great debt of gratitude. Not only did he inspire us in the choice of plants, we sourced much of the plants from specialist nurseries in the Netherlands and we incorporated Dutch ideas on planting.

The Parterre garden was landscaped  in 2006 but not planted out until 2008. It is based on 12 beds each 4 x 4 m with paths between but each bed has between 2 and 4 corners removed  depending on the position within the grid. It was officially opened on 30 May 2009 and dedicated to Nicholas Ardizzone (1939-2004), the son of the artist Edward Ardizzone (1900-1979), who was Antoinette’s first husband .

The Hornbeam Alley, pleached in the Dutch manner,  was planted in 2007 and after some teething trouble requiring some replanting in 2009 and 2010 has settled in well. The soil is heavy clay and often waterlogged  which Hornbeam is said to be tolerant.

The sloping bank on the edges of this garden were planted with green and golden varieties of Hackonechloa and Imperata Red Baron.

The Rose Border at the top of the bank overlooking the Parterre was planted in 2008. The North side with alternating Rosa Winchester Cathedral and Rhapsody in Blue with three Crown Princess Margareta climbers on the walls of the old Dutch Barn.

Image courtesy Charles Hawes

Image courtesy Charles Hawes

Coppicing the Hornbeam alley (2018)

Coppicing the Hornbeam alley (2018)

Pond and Art & Memory Field in preparation (2010)

Pond and Art & Memory Field in preparation (2010)

2010

The Art & memory field below the Parterre was drained and landscaped in 2010 and became the home of a loan collection of Carved  Lettering on loan from the Lettering and Commemorative Arts Trust. Throughout the garden, carved lettering is a theme being a special interest of the owners.

Indeed one of the major reasons for the owners coming to this site was their interest in the Sculptor and Lettering Artist, Eric Gill, and the painter and poet David Jones who lived in Capel y ffin in the Llanthony Valley across the Black Mountains from 1924 to 1928. 

Fountain Court

Fountain Court

2011-12

The Studio building was completed during this time and was used by the Arts centre. After it closed in 2017, it was incorporated into the farmhouse by linking it with a fine architect designed bridge installed in 2017. In 2019 it received an RIBA West Midlands award for best building. The studio and bridge were designed by Michael Crowley Architect.

2014-5

The Fountain Court was laid out to house a new greenhouse, also designed by Michael Crowley, strong enough to sustain the violent winds that descend on the site during the autumn and winter.The water fountain Quadrille was acquired from the renown sculptor  William Pye

The Woodland Edge garden which stretches down from the greenhouse to the Art & Memory field was also laid out at this time.

20180825_151118.jpg

2017

The Parterre Garden was reworked during 2017 by the creation of a Rill with fountains and a fountain head. New gravel was laid, the beds were raised and companion planting introduced into the existing beds.

20180813_112755.jpg

2018

Following building work to connect the farmhouse via a modern bridge to the studio building, the farm courtyard was levelled and gravelled to create a dry garden. This has greatly improved the views from the house and banished the cars to the car park !

The Future

Work has started on adding new trees and scrubs to outlying areas of the Art & memory field, cutting back overgrown areas and creating a new pathway into an area of woodland originally planted in 2004 and now semi-mature.

In 2004 a small woodland was planted with mixed native species. This developed well over the 15 years but sustained some damage from squirrels in 2016. It has now been thinned and paths cut through. It will be planted with snowdrops and bluebells in due course.